
Co zjeść w Bułgarii? | Kulinarny przewodnik
Spis treści:
Co zjeść w Bułgarii? Choć Bułgaria (a dokładnie Słoneczny Brzeg) nas nie zachwycił, to bułgarskie jedzenie podbiło nasze serca! Zobaczcie, co koniecznie musicie spróbować będąc w Bułgarii.
Sałatka szopska
Królowa bułgarskich stołów. Nie sądziliśmy, że coś tak prostego może być tak pyszne. Tradycyjna szopska składa się z pomidora, zielonego ogórka, papryki, cebuli, zielonej pietruszki, czasami też oliwek i oczywiście sera Sirene, który robi tutaj największą robotę. Co ciekawe, sałatka została wymyślona w 1956 r. specjalnie z myślą o coraz częściej napływających do Bułgarii turystach, jednak do dziś szczyci się ogromną popularnością.
Chłodnik tarator
Jeśli lato – to i chłodnik. Podobno każdy kraj szczyci się swoim chłodnikiem. W Bułgarii króluje ogórkowy – doskonale orzeźwia w upalne dni. Zupa przygotowywana jest na bazie jogurtu greckiego z ogórkiem, koperkiem, czosnkiem i orzechami włoskimi.
Kebabcze
Danie, które najbardziej podczas naszego wyjazdu upodobali sobie faceci. Kebabcze to wąskie i długie (formowane na kształt kiełbasek), smażone kotleciki z mięsa mielonego. W smaku różni się od „prawdziwego polskiego kotleta mielonego” – tutaj dominuje smak kminku i słodkiej papryki. Podawane są zazwyczaj z sałatką szopską lub frytkami.
Banica
Bułgaria słynie z przepysznych wypieków. Bułgarska banica to wypiek w formie zawiniętego placka z ciasta filo z serem Sirene. Przeważnie je się ją na ciepło, choć my kupowaliśmy ją w zwykłej piekarni i zjadaliśmy na zimno – i też była pyszna. Smak jest dość ciekawy, ponieważ jest połączeniem lekko słodkiego ciasta z bardzo słonym serem. Warto spróbować na śniadanie.
Lutenica
Lutenica to sos z pieczonych warzyw. Można ją kupić w słoikach i dodaje się ją przede wszystkim do mięs i jako pasta na kanapki. Popularna nie tylko w Bułgarii, ale także w innych krajach bałkańskich. Dostępne są wersje słodkie i pikantne. Dominuje smak czerwonej papryki i pomidorów.
Sacz
Mój ulubieniec od razu po sałatce szopskiej. Sacz to tak naprawdę naczynie, w której podawane jest danie. Sacz bułgarski składa się z warzyw oraz mięsa – my akurat wybraliśmy kurczaka. Warzywa smakują jak pieczone – mimo, że są gotowane na ogniu. Często podawane z pitą.
Pyrlenka
Przypomina trochę pizzę. To okrągły placek z ciasta drożdżowego zapiekany z różnymi dodatki – najbardziej popularny to oczywiście ten z serem Sirene. Idealny na śniadanie lub kolację.
Frytki z serem
Z jakim serem? Oczywiście Sirene :). Tutaj mają bzika na temat tego sera i wcale nas to nie dziwi, ponieważ jest przepyszny…. ale frytki z serem? Owszem i co ciekawe, to połączenie jest przepyszne. Coś niecodziennego i niemożliwego do podrobienia. Musicie tego spróbować.
Sirene
To biały ser produkowany z mleka krowiego lub owczego tylko w Bułgarii. Jest składnikiem wielu bułgarskich potraw m.in. sałatki szopskiej, pyrlenki, czy też do posypania frytek. Ser jest jedyny w swoim rodzaju, naprawdę trudno go porównać z jakimś innym.
Musaka
Bułgarska musaka od greckiej różni się tym, że zamiast bakłażanów są w niej ziemniaki. Szczerze mówiąc wersja grecka nam akurat bardziej smakuje, ponieważ jest bardziej wyrazista, choć tej bułgarskiej też warto spróbować.
Przeczytaj także:

