Pasteis de nata – przepis na portugalskie mini tarty
Spis treści:
Pasteis de nata poznaliśmy podróżując po Portugalii, o której ostatnio dużo piszemy. Lubimy eksperymentować, dlatego rozpoczynamy nową serię – „Kuchnie świata po polsku” – chcemy pokazać, jak odwzorować kultowe dania z innych zakątków świata, robiąc zakupy tylko w osiedlowej biedrze – bez specjalnego zamawiania wyrafinowanych składników.
Historia pasteis de nata
Zostały wymyślone przed XVIII w. przez mnichów katolickich w klasztorze Hieronimitów, w parafii św. Marii z Betlejem w Lizbonie. W tamtych czasach zakony i klasztory zużywały duże ilości białek jaj do krochmalenia ubrań, dlatego musieli znaleźć sposób na wykorzystanie żółtek. W następstwie rewolucji liberalnej w 1820 r., po rozwiązaniu zakonów i w obliczu zbliżającego się bankructwa, mnisi zaczęli sprzedawać pastéis de nata w pobliskiej cukierni. W 1834 roku klasztor został rozwiązany, a przepis sprzedano cukierni, której właściciele w 1837 roku otworzyli Fábrica de Pastéis de Belém. Potomkowie są właścicielami firmy do dziś. Od momentu otwarcia Fábrica de Pastéis de Belém oryginalna receptura jest przechowywana w sekretnym pomieszczeniu. Oryginalny przepis pozostaje niezmieniony i jest znany tylko nielicznym. Aktualnie cukiernia sprzedaje ponad 20.000 tych mini tart dziennie.
SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie
- 250 ml mleka (szklanka)
- 4 łyżki mąki
- cytryna
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.ciasto francuskie ciasno zwijamy
2. zwinięte ciasto dzielimy nożem na ok. 2 cm kulki3. kulki formujemy w blaszce do babeczek (wcześniej oprószonej mąką) – wysokość ciasta nie powinna przekraczać 2 cm wysokości.4. podgrzewamy 2/3 szklanki mleka ze skórką cytryny5. mieszamy trzepaczką 1/3 szklanki mleka z mąką, tak, żeby nie powstały grudki.6. gdy mleko zacznie się gotować połączyć punkt 4 z 5 – mieszając trzepaczką aż zrobi się gęste.7. przetrzyj masę przez sito8. do przetartej masy wyciśnij połowę cytryny
9. do garnka dodajemy wodę i cukier – od zagotowania odliczamy 4 minuty
10. dodajemy wodę z cukrem do masy i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia
11. dodajemy 4 żółtka i mieszamy do jednolitej masy
12. wlewamy do foremek, pozostawiając ok 2 mm ciasta. Opcjonalnie można delikatnie oprószyć cynamonem lub kawą rozpuszczalną.13. pieczemy 15 minut w ok. 220 stopniach.
Odstawić do opadnięcia. Najlepiej smakują na następny dzień!