

Pasteis de nata – przepis na portugalskie mini tarty
Pasteis de nata poznaliśmy podróżując po Portugalii, o której ostatnio dużo piszemy. Lubimy eksperymentować, dlatego rozpoczynamy nową serię – „Kuchnie świata po polsku” – chcemy pokazać, jak odwzorować kultowe dania z innych zakątków świata, robiąc zakupy tylko w osiedlowej biedrze – bez specjalnego zamawiania wyrafinowanych składników.
Pastéis de nata – popularne portugalskie mini tarty z kremem
Historia pasteis de nata
Zostały wymyślone przed XVIII w. przez mnichów katolickich w klasztorze Hieronimitów, w parafii św. Marii z Betlejem w Lizbonie. W tamtych czasach zakony i klasztory zużywały duże ilości białek jaj do krochmalenia ubrań, dlatego musieli znaleźć sposób na wykorzystanie żółtek. W następstwie rewolucji liberalnej w 1820 r., po rozwiązaniu zakonów i w obliczu zbliżającego się bankructwa, mnisi zaczęli sprzedawać pastéis de nata w pobliskiej cukierni. W 1834 roku klasztor został rozwiązany, a przepis sprzedano cukierni, której właściciele w 1837 roku otworzyli Fábrica de Pastéis de Belém. Potomkowie są właścicielami firmy do dziś. Od momentu otwarcia Fábrica de Pastéis de Belém oryginalna receptura jest przechowywana w sekretnym pomieszczeniu. Oryginalny przepis pozostaje niezmieniony i jest znany tylko nielicznym. Aktualnie cukiernia sprzedaje ponad 20.000 tych mini tart dziennie.
SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie
- 250 ml mleka (szklanka)
- 4 łyżki mąki
- cytryna
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.ciasto francuskie ciasno zwijamy
9. do garnka dodajemy wodę i cukier – od zagotowania odliczamy 4 minuty
11. dodajemy 4 żółtka i mieszamy do jednolitej masy
1 thought on “Pasteis de nata – przepis na portugalskie mini tarty”
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
[…] Pasteis de nata – 2,90£ (poznaj nasz autorski przepis na Pasteis de nata) […]